Spring naar content

Implementatie Ignition voor Coca-Cola

MAAN9926Eltra_kantoor-enginering

De voordelen van Iginition

  • Web-based: geschikt voor elk device met een browser
  • Op afstand de status van een lijn bekijken
  • Vanaf elke plek in de fabriek wijzigingen doorvoeren
  • Ondersteuning door op afstand mee te kijken

Het is genoeg om tweehonderd olympische zwembaden mee te vullen. In hun fabriek in Dongen produceert Coca-Cola jaarlijks 490 miljoen liter frisdrank. Essentieel in de operatie is de SCADA software (Supervisory Control And Data Acquisition), waarmee de lijnen in de fabriek worden bediend en alle procesdata wordt opgeslagen. De frisdrankgigant vroeg Eltra om een nieuw SCADA pakket te implementeren: Ignition. Projectmanager Jeroen van Roy en lead developer Coen Robben vertellen over het project.

Wat was de aanleiding voor dit project?
Jeroen: “In eerste instantie vroeg de klant om een upgrade van hun SCADA pakket. Maar nadat we hun vraag goed in kaart hadden gebracht, adviseerden we om te wisselen naar Ignition. Het opwaarderen van hun huidige oplossing zou namelijk bijna net zoveel werk zijn als het migreren naar deze veel nieuwere software die grote voordelen kent.”

“Kort gezegd is Ignition veel moderner.”

Wat is het verschil tussen Ignition en andere SCADA pakketten?
Coen: “Kort gezegd is Ignition veel moderner. Het is web-based, waardoor je vanaf elk device met een browser kunt inloggen, waar je ook bent. Zo kun je op afstand de status van een lijn bekijken of vanaf elke plek in de fabriek wijzigingen doorvoeren. Met oudere systemen kan dat alleen vanaf het engineering station: een fysieke plek in de fabriek. Dit pakket is dus veel beter toegankelijk, wat erg makkelijk is voor kantoorpersoneel, de technische dienst, of de automatiseringsafdeling van de klant. Ook kunnen wij zo snel ondersteuning bieden door op afstand mee te kijken.”

“Zo kun je op afstand de status van een lijn bekijken of vanaf elke plek in de fabriek wijzigingen doorvoeren.”

Wat was de grootste uitdaging?
Coen: “Ons vakgebied heeft zich enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren. Er zijn boeken vol geschreven over hoe je interfaces ontwerpt die effectief zijn en makkelijk te gebruiken: zogenaamde high-performance HMI’s (Human-Machine Interfaces). Een grote uitdaging was om uit de oude schermen alle onnodige informatie weg te halen. De interface moet zo simpel mogelijk zijn: je moet in een oogopslag kunnen zien of er afwijkingen zijn. Daarom gebruiken we in een high-performance HMI bijvoorbeeld ook veel minder kleur en werken we vooral met grijstinten. Alleen bij afwijkingen, zoals een klep die niet open gaat of een kapotte sensor, zie je een oranje driehoekje. Het is dus veel rustiger voor je ogen en je kunt het proces scherper monitoren.”

Wat is de status van het project?
Jeroen: “De eerste stap was het plaatsen en inrichten van een server. Onze ICT collega’s hebben de server gekoppeld aan het netwerk en uitvoerig getest. Afgelopen week hebben we Ignition op de eerste van vier lijnen in bedrijf gesteld. Het draait nu parallel met het bestaande systeem, zodat we alles uitvoerig kunnen testen. Om te valideren dat alles goed werkt, controleren we of de data overeenkomt met het oude systeem. Daarnaast kijken we hoe de klant met het systeem werkt en of we verbeteringen kunnen doorvoeren die het gebruikersgemak verhogen. Dat passen we dan aan en nemen we meteen mee voor de volgende lijn. We activeren Ignition elke drie weken op een nieuwe lijn, dus we verwachten over een kleine drie maanden helemaal over te schakelen.”

Wat maakt dit project bijzonder voor jullie?
Coen: “Ignition is niet de standaard bij de klant. Dit project is dus eigenlijk een pilot om te bewijzen dat we met deze software een systeem kunnen leveren dat naadloos aansluit bij het wensenlijstje van de opdrachtgever. Het is de eerste fabriek bij Coca Cola waar Ignition wordt gebruikt. Het is echt het paradepaardje – een voorbeeld voor andere fabrieken van hoe een SCADA systeem eruit moet zien!”