Spring naar content

Van reststroom naar voedzaam product

MAAN0497Agristo-Frietfabriek

Het project in het kort

  • Eltra maakte voor Agristo de besturing van een nieuwe aardappelvlokkenlijn in Wielsbeke, België.
  • De vlokkenlijn is een uitbreiding op de drie bestaande productielijnen waarvoor Eltra al eerder de besturingen verzorgde.
  • Met de vlokkenlijn maakt Agristo van een reststroom een voedzaam product.

Aardappeltjes met een te klein formaat of onregelmatige vorm. Ze waren de aanleiding voor een nieuwe productielijn voor frietfabrikant Agristo. Want ondanks dat deze aardappeltjes net zo smakelijk en voedzaam zijn, zijn er geen frietjes van te snijden. De oplossing: een aardappelvlokkenlijn, die ervoor zorgt dat geen grammetje van de aardappeloogst verloren gaat. Eltra maakte de besturing voor de productielijn. Site manager Stef Horsten vertelt over de samenwerking tussen de bedrijven en de uitdagingen van werken in een gloednieuwe fabriek.

Kun je jouw functie bij Eltra omschrijven?
“Ik ben site manager en werk vooral op locatie bij klanten. Mijn taken omvatten onder andere werkvoorbereiding, het aansturen van de installatie-monteurs, kwaliteitswaarborging, planningen opstellen en erop toezien dat we die naleven. En wat randzaken zoals het regelen van eten en overnachtingen.”

“Van reststroom naar voedzaam, winstgevend product”

Kun je dit project kort introduceren?
“Wij hebben de besturing geleverd voor een aardappelvlokkenlijn in Agristo’s nieuwste fabriek in Wielsbeke, België. Het is inmiddels al de vierde productielijn die we daar installeerden. De andere drie lijnen produceren geen vlokken, maar friet, aardappelpartjes en andere aardappelproducten. Ook voerden we mechanische en elektrotechnische werkzaamheden uit, zoals de aanleg van kabelroutes en het plaatsen van sensoren. De vlokkenlijn maakt het mogelijk om een reststroom te verwerken. Aardappels die niet geschikt zijn voor friet worden geschild, geblancheerd, gepureerd, gedroogd en tot vlokken vermalen. Agristo verwerkt die vlokken tot chips of verkoopt ze door als grondstof voor andere producten. Zo transformeren ze een reststroom tot een voedzaam, winstgevend product.”

Hoe heb jij dit project ervaren? Zijn jullie nog bijzonderheden tegengekomen?
“Het project verliep erg soepel. Alleen het nieuwe pand, wat recentelijk was gebouwd voor deze uitbreiding, zorgde zo af en toe voor een uitdaging. Het gebouw heeft een technische zolder voor de kabels, leidingen, kleppen en besturingen. Zo zijn ze makkelijk bereikbaar en liggen de kabels en leidingen niet in de weg op de fabrieksvloer. Er was alleen nog geen lift, waardoor we alle spullen met een hoogwerker naar de zolder moesten brengen. Daarnaast was nog niet het hele gebouw waterdicht toen we begonnen. Ondanks deze bijzonderheden verliep het project vrijwel vlekkeloos. Dat kwam deels omdat ik ook betrokken was bij de aanleg van de vorige productielijn. Daardoor kende ik een groot gedeelte van de machines, de klant en de locatie al. Ik wist dus waar alles was, wie de juiste contactpersonen waren en waar ik het moest zoeken bij problemen.”

Wat typeert Agristo als klant?
“Het is voor Agristo essentieel dat alles goed, netjes en hygiënisch gebouwd wordt. Daardoor verandert er nog wel eens iets gedurende een project. We werken vanuit een Process and Instrumentation Diagram (P&ID): een schematische weergave van alle procescomponenten, zoals leidingen, pompen en kleppen. De eerste en laatste versie daarvan verschillen vaak enorm. Als Agristo tijdens een project verbetermogelijkheden ziet, passen ze hun plannen aan. Agristo waardeert het dat Eltra meedenkt tijdens het project en niet stug aan de eerste versie vasthoudt. We zijn met een relatief groot team ter plaatse. Bij een verandering kan de hardware engineer zijn tekeningen direct aanpassen en beginnen we meteen met kabels trekken. Dat Agristo een heel team uit Nederland laat komen – terwijl een Belgisch bedrijf zonder verblijf- en reiskosten goedkoper zou zijn – zegt ook wel iets over de goede samenwerking tussen onze bedrijven.”