Spring naar content

Werken aan machinebesturingen en de vertrouwensband

MAAN0748Agristo-Frietfabriek

De samenwerking tussen Eltra en Agristo

  • Agristo produceert aardappelproducten zoals friet, aardappelvlokken en röstirondjes.
  • Eltra werkt sinds 2002 samen met het bedrijf.
  • Eltra realiseert en onderhoudt besturingssystemen van de productielijnen en gebouwinstallaties voor Agristo.

Hoeveel mensen maken carrière zonder ooit een CV te schrijven? Karel Hendriks, Site Manager voor Eltra bij onze klant Agristo Tilburg, is als een van de weinigen daarin geslaagd. Hij werkt al sinds het begin van zijn carrière voor Eltra. In zijn huidige functie werkt hij nauw samen met de technische dienst van Agristo aan onderhoud, aanpassingen en uitbreidingen van machinebesturingen. Karel vertelt over zijn werk bij Eltra, de meest memorabele klus die hij voor Agristo uitvoerde en de jarenlange samenwerking tussen de twee bedrijven.

Hoe ben je bij Eltra komen te werken en wat houdt je huidige functie in?
“Ik liep 21 jaar geleden stage bij Eltra. In de laatste weken van mijn stage begon ik een beetje zenuwachtig te worden of ik daarna wel werk zou vinden, maar gelukkig bood Eltra me een baan aan. Ik heb dus nog nooit een CV hoeven schrijven! Ze zagen dat ik hard werkte en me volledig inzette. Dat dat herkend en beloond wordt, is erg fijn aan werken bij Eltra. De eerste jaren werkte ik op locatie en was ik veel op reis. Toen mijn gezinssituatie veranderde, wilde ik dichter bij huis werken. Sindsdien heb ik de verantwoordelijkheid over de uitvoering en oplevering van projecten en kleinschalige werkzaamheden bij Agristo.”


Kun je Agristo kort introduceren? Wat zijn je belangrijkste werkzaamheden daar?
“Agristo is actief in de aardappelverwerkende industrie. Ze produceren voornamelijk friet, maar ook bijvoorbeeld aardappelpuree en -vlokken. Wij voeren aanpassingen en uitbreidingen uit aan de besturingssystemen van de productielijnen en gebouwinstallaties. Dat doen we in opdracht van en in nauwe samenwerking met de technische dienst. Zo hebben we laatst sensoren geplaatst om oververhitting van de hoogspanningstransformatoren te voorkomen. Dat kwam soms voor in de zomer, waardoor de hele fabriek stil kwam te liggen. Nu gaat er een preventief alarm af wanneer de temperatuur te hoog wordt. Hoe zo’n proces eruitziet? Het begint met de aanvraag van de klant. Ik breng hun wensen en de mogelijkheden in kaart en stel een plan op. Ons team tekent de elektrische schema’s en we bestellen de onderdelen. En dan voeren we de werkzaamheden uit: het installeren en bekabelen van de sensoren. Al met al waren we met dit project ruim vier weken bezig. Ik ben verantwoordelijk voor de planning, kwaliteitswaarborging en het contact met de klant.”

“Dat kan alleen maar omdat er een hele sterke vertrouwensband is.”

Wat typeert de samenwerking met Agristo?
“We krijgen veel vrijheid bij Agristo, dat is heel fijn. Dat kan alleen maar omdat er een hele sterke vertrouwensband is. Als de klant ons een opdracht geeft, dan zijn ze gerust dat het goed komt. Het duurt jaren voor je zo’n vertrouwen hebt opgebouwd, maar het is snel verspeeld. Dus we blijven erop letten dat we kwaliteitswerk leveren binnen de gegeven tijd!”

Op welk project kijk je met de meeste trots terug?
“Het verplaatsen van de natte sorteerlijn is een project dat me altijd is bijgebleven. We hadden twee weken de tijd, toen de fabriek stillag met kerst en nieuwjaar. Het was een enorme opdracht, want die lijn draait 20 tot 25 ton product per uur. En als we niet op tijd opleverden, kostte ieder uur stilstand de klant veel geld. We hebben met dertig man twee weken lang op 110% gewerkt en uiteindelijk is het gelukt! Dat geeft echt een kick: dat met goed plannen en sterk teamwork dit soort grote klussen mogelijk worden. Dat was acht jaar geleden. Inmiddels hebben we de lijn al nog eens verplaatst.” 

“Mijn hoogtepunt was twee weken geleden.”

 

 

Wat is het hoogtepunt van jouw 21 jaar bij Eltra?
“Mijn hoogtepunt was twee weken geleden. Toen stond ik op het dak van het vrieshuis op 45 meter hoogte. Grapjes daargelaten: ieder project dat ik op tijd en naar tevredenheid afrond, is weer een nieuw hoogtepunt. Daarnaast heb ik hele goede herinneringen aan de team buildings-reis naar Lapland zes jaar geleden. Sterker nog, dat viel zo in de smaak dat we een personeelsvereniging oprichtten, onder andere om elke vijf jaar een weekendje weg te plannen. Daar was het laatst weer tijd voor. Eltra’s 25-jarig jubileum was ook niet zolang geleden, dus de personeelsvereniging en Eltra hebben de portemonnees bij elkaar gelegd om dit jaar flink uit te pakken. We hebben met 58 personeelsleden een vijfdaagse reis naar Athene gemaakt. Dat soort dingen zijn natuurlijk niet het belangrijkste, maar maken werken bij Eltra wel erg leuk.”